Siirry sisältöön
Yhdenvertaisuus

Yhdenvertaisuus

Turvallisempi tila on toimintatapa, jossa pyritään luomaan kaikille yhdenvertainen ja mukava paikka opiskella, tehdä töitä ja viettää aikaa. Tämän ohjeistuksen tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle turvallinen ja hyvä olo toimia omana itsenään SYK-yhteisössä.

Myötävaikuta toiminnallasi positiiviseen ilmapiiriin. Olet vastuussa omasta käyttäytymisestäsi ja puheestasi kaikissa tilanteissa niin oppitunneilla kuin niiden ulkopuolella, myös digitaalisissa ympäristöissä!

  • Pyri huolehtimaan siitä, että kaikilla on mahdollisuus osallistua keskusteluun ja tulla kuulluksi. Kunnioita toisten yksityisyyttä ja käsittele arkoja aiheita kunnioittavasti. Pyydä anteeksi, jos olet loukannut tahallisesti tai tahattomasti muita.
  • Pyri kohtaamaan uudet ihmiset ja asiat ennakkoluulottomasti. Vältä oletuksia esimerkiksi sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai maailmankatsomuksesta.
  • Kunnioita toisen henkilökohtaista tilaa ja itsemääräämisoikeutta. Anna kehorauha. Vältä turhaan kommentoimasta ulkonäköä tai syömistä.
  • Käytä toisista heidän itsensä hyväksymiä nimiä tai lempinimiä.
  • Jos näet tai kuulet häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, puutu siihen itsellesi sopivalla tavalla. Puuttumalla toimit myös esimerkkinä toisille.

Sähköinen ilmoituskanava yhdenvertaisuusasioihin: 

yhdenvertaisuus@syk.fi 

Ilmoituskanavan viestit menevät ainoastaan lukion rehtorille.