Siirry sisältöön
Kaikki tiet vievät Roomaan

Kaikki tiet vievät Roomaan

IMG_20190507_092829_ksv_0

Lukion L17- tason Antiikin Rooman kurssin (HI7) opiskelijat “valtasivat” kuuden päivän ajaksi länsimaisen kulttuurin ja historian keskuksen, Rooman. Rooma on maailman pääkaupunki eli Caput Mundi, jossa jokainen nurkkaus sisältää historiaa. Tämän vuoksi matkaohjelmaan kuuluikin runsaasti tekemistä ja nähtävää jokaiselle päivälle. Vierailimme historian ja italian kielen opettajien johdolla mm. Pantheonissa, Colosseumissa ja Fontana di Trevin suihkulähteellä. Ikimuistoisen päiväretken teimme myös Rooman ulkopuolella sijaitsevaan Tivoliin ja Villa Adrianaan, joka on keisari Hadrianuksen rakennuttama puistomainen huvila-alue. Se oli monille täysin uusi kokemus. Villa Adrianan metsät, vuoristot ja rauniot toivat mukavaa vaihtelua Rooman vilkkaaseen kaupunkielämään.

Matka oli kaikin puolin onnistunut. Uusien kokemusten ja yleissivistyksen syventämisen lisäksi saimme uusia ystäviä, opimme italian kieltä ja nautimme italialaisesta ilmapiiristä sekä tietysti erinomaisesta paikallisesta ruoasta. Suuri kiitos opettajille, jotka valaisivat meitä yksityiskohdilla ja kertoivat meille jokaisesta nähtävyydestä jotain. Näin kaikesta sai mahdollisimman paljon irti. Mieleenpainuvimmat kokemukset olivat mielestämme keisari Neron kultaisen palatsin maanalaiset rauniot eli Domus Aurea, Vatikaanin mahtipontisuus ja raskaat (mutta ehdottomasti kokemisen arvoiset) museot sekä italialainen arkkitehtuuri antiikin ja renessanssin ajoilta. Myös Benito Mussolinin valtakauden aikana rakennetut fasistiset rakennukset sekä esiinkaivettu infrastruktuuri tekivät vaikutuksen. Lauantaina palasimme takaisin Suomeen väsyneinä, mutta täynnä tietoa ja innostusta.

Jos uskomme Trevin suihkulähteen voimaan, kenties palaamme vielä joskus takaisin tuohon uskomattoman taianomaiseen kaupunkiin.

Teksti: Nella Kuosmanen, L17a