Oppilaan tuki
SYK:ssa hyvä arki edistää oppilaiden oppimista, hyvinvointia, terveyttä, sosiaalista vastuullisuutta, vuorovaikutusta ja osallisuutta. Opiskeluympäristö on terveellinen, turvallinen ja esteetön. Opettajat, rehtorit, opinto-ohjaaja, kouluterveydenhoitajat, kuraattori, psykologi, koulunkäyntiavustajat sekä muu koulun henkilökunta ovat vastuussa koko kouluyhteisön hyvinvoinnista.
Terveydenhoitajat, kuraattori, psykologi
Opinto-ohjaajat ja erityisopettajat
Nuorten psykososiaalisen tuen palvelut Helsingissä
Oppilashuoltoryhmä
- Vastaa koulun oppilashuollosta.
- Ryhmään kuuluvat perusopetuksen rehtori, lukion rehtori, psykologi, kuraattori, terveydenhoitajat, opinto-ohjaajat sekä erityisopettajat.
- Kokoontuu lukuvuoden aikana kerran viikossa.
Erityisopetus
- Yksin, pienryhmässä tai luokassa annettavaa osa-aikaista erityisopetusta (esimerkiksi matematiikka, äidinkieli ja kirjallisuus) sekä puheopetusta. Koulussa ei ole erityisen tuen ryhmiä.
- Oppilaan tukeminen tarkkaavuuden vaikeuksissa ja sosiaalis-emotionaalisissa ongelmissa, opiskelun ja oppimisen taitojen ohjaamisessa sekä hahmottamisen ja muistin vaikeuksien tukemisessa.
- Oppilaiden pieniinkin ongelmiin varhainen puuttuminen on tärkeää. Tämän vuoksi erityisopettaja ottaa heti yhteyttä lapsen kotiin, kun erityisopetuksen tarvetta ilmenee.
Opinto-ohjaus
- Ohjaa kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa.
- Auttaa ratkomaan oppilaiden henkilökohtaisia ongelmia ja sopeutumisvaikeuksia.
- Perehdyttää jatko-opintoihin sekä työelämään.
- Opettaa käyttämään keskeisiä tietolähteitä sekä yhteiskunnan tarjoamia ohjaus-, neuvonta- ja tietopalveluja.
Kouluterveydenhoito
- Terveystarkastus järjestetään luokkien 3–9 oppilaille kerran vuodessa, lääkärintarkastus 5. ja 8. luokkien oppilaille.
- Koulupäivän aikana annetaan ensiapu koulutapaturmissa ja äkillisissä sairaustapauksissa sekä tarvittaessa ohjataan joko terveysasemalle tai sairaalaan poliklinikalle.
- Koulun tapaturmavakuutus kattaa tapaturmat, jotka sattuvat koulussa tai koulumatkalla.
- Perusopetuksen oppilaiden hammashoito hoidetaan oman alueen hammashoitolassa.
Psykologi
- Psykologin tehtävä on auttaa oppilaita kaikenlaisissa mielialaan ja omaan henkiseen hyvinvointiin liittyvissä asioissa.
- Psykologin puoleen voi kääntyä esimerkiksi erilaisten jännitysten tai pelkojen, ahdistuksen tai masennuksen, väsymyksen, stressin tai univaikeuksien, ihmissuhde-/kotivaikeuksien, oppimiseen tai koulunkäynnin hankaluuksien tai omaan kasvu-/kehitysvaiheeseen liittyvissä haasteissa.
- Pääsääntöisesti oppilas ja psykologi tapaavat kahden kesken, mutta varsinkin nuorempien oppilaiden kohdalla tavataan usein myös vanhempien kanssa ja tarpeen mukaan myöhemminkin. Tiedonvaihto kodin kanssa voidaan hoitaa myös puhelimitse tai sähköisesti.
- Koulun ulkopuolisia yhteistyötahoja psykologin työssä ovat esimerkiksi erityissairaanhoito (lasten ja nuorten psykiatria), perheneuvola ja sosiaalitoimi.
Kuraattori
- Kuraattori on sosiaalityön asiantuntija, jonka tehtävä on tukea oppilaita sosiaalisissa suhteissa, koulunkäynnissä ja yleisessä hyvinvoinnissa.
- Kuraattori auttaa, kun oppilaalla on pulmia sosiaalisissa suhteissa tai hän on levoton, luokassa on työrauhaongelmia, oppilaalla on koulumotivaation puutetta tai paljon poissaoloja tai kun perhessä on muuttuneita olosuhteita tai pulmatilanteita.
- Keskustelut kuraattorin, oppilaan ja oppilaan vanhempien välillä ovat luottamuksellisia.
- Kuraattorin tärkeimpiä yhteistyökumppaneita ovat oppilaan vanhempien ja kouluhenkilökunnan lisäksi sosiaalitoimi, perheneuvola sekä lasten ja nuorten psykiatriset yksiköt.