Siirry sisältöön
Valinnaisuus

Valinnaisuus

Kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisen lukujärjestyksessä on kaksi vuosiviikkotuntia valinnaisaineita, jotka valitaan keväällä opinto-ohjauksen tunnilla. Vähintään kahden vuosiviikkotunnin oppiainekokonaisuudet (B2-kieli) arvioidaan numeroin. Valinnaisaineen toteutuminen edellyttää vähintään 15 oppilaan valintaa.

Kahdeksannen luokan valinnaisaineet

Fysiikan ja käsityön yhteiskurssilla tutustutaan avaruuden tutkimuksen ja valloituksen historiaan, nykytilanteeseen ja tulevaisuuden suunnitelmiin. Pohdimme erilaisia fysikaalisia olosuhteita aurinkokunnassamme ja sitä, miten niihin on varauduttava, kun tarkoituksena on tehdä mittauksia planeetasta tai komeetasta joko kiertoradalta tai pinnalle laskeutuen. Opettelemme robotiikkaa ja ohjelmoimme kulkijan keräämään näytteitä ja tekemään ympäristön kartoitusta. Käymme myös vierailuilla perehtymässä suomalaiseen avaruustutkimukseen.

Tunneilla otetaan yhdessä selvää kielestä, kulttuurista ja tavoista. Kielten opiskelun myötä avautuu uusi ikkuna maan kulttuuriin, arkeen ja erityispiirteisiin. Valinnaisen kielten kurssilla saavuttaa kielitaidon, jolla osaa kertoa itsestään sekä omasta elämästään. Tavoitteena on myös oppia selviytymään arkielämän tilanteissa, joihin törmää matkalla ollessaan. Lukiossa voi jatkaa kielen opiskelua pidemmälle. Valinnaisena B2-kielenä on mahdollisuus opiskella japania, ranskaa, saksaa tai venäjää.

Esiintymiskurssi alkaa luottavaisen ja rennon ilmapiirin luomisella, jolloin kaikki kurssilaiset uskaltavat harjoitella puhetaitoja, myös esiintymistä pelkäävät tai jännittävät. Kurssilla tutkitaan erilaisia esiintymistapoja niin aidoissa viestintätilanteissa kuin videoilta, keskustellaan, väitellään, puhutaan ja esiinnytään monipuolisesti yhdessä ja yksin.

Kurssin aikana perehdytään eurooppalaiseen ruokakulttuuriin ja valitaan yhdessä kiinnostavimmat kohteet. Tavoitteena on oppia ateriasuunnittelua ja erilaisten ruoka-aineiden käsittelyä. Työtapana käytetään pienryhmätyöskentelyä, jossa harjoittellaan ateriakokonaisuuksien suunnittelua ja työnjakoa. Kurssin tarkka sisältö suunnitellaan yhdessä opettajan kanssa.

Kurssi jakautuu kahteen osaan: kertomuksen aikaan ja liikkuvan kuvan aikaan. Kurssilaiset tutustuvat sarjakuvan kerronnallisiin keinoihin, kuvaan ja tekstiin, kuvan ja tekstin liittoon sekä erilaisiin sarjakuvan alalajeihin. Työskentelyssä on ideoinnin lisäksi paljon käsin tekemistä: käsikirjoittamista, piirtämistä ja värien käyttöä eri välineillä. Kurssilla harjoitellaan lisäksi elokuvan käsitteitä ja kerronnan keinoja, kuvakäsikirjoituksen tekoa sekä äänen ja kuvan yhdistämistä.

Kurssilla saa osallistua yhdeksännen luokan musikaalin käsikirjoittamiseen tai kirjoittaa omia tekstejä. Kirjoitustaitoja kartutetaan hauskoilla ja luovilla harjoituksilla, jonka lisäksi annetaan ja saadaan palautetta omista teksteistä.

Kurssilla vuorottelevat kulttuuri- ja liikuntatunnit. Millaista on saksalainen jalkapallon fanikulttuuri? Miten urheiluturismi näkyy Alpeilla ja millainen tapahtuma on Ranskan avoimet -tennisturnaus? Entä tunnistavatko kurssilaiset urheilulajien nimiä kyrillisin aakkosin kirjoitettuna? Tunneilla käsitellään eri maiden kulttuuripiirteitä erityisesti urheilun näkökulmasta. Kulttuurituntien jälkeen pelataan jalkapalloa ja tennistä sekä kokeillaan kiipeilyä, laskettelua ja muita aiheeseen sopivia lajeja.

Kemian ja käsityön yhteiskurssilla tutustutaan tekstiilikuitujen värjäykseen luonnonväriaineilla ja erilaisiin älytekstiileihin. Kurssilla toteutetaan käyttö- tai koristetekstiili tai sen osa värjätyistä langoista tai kankaasta. Tekniikkoina käytetään ompelu- ja lankatekniikoita. Tuotokseen voidaan integroida toiminnallisia ominaisuuksia, jotka poikkeavat perinteisestä tekstiilistä.

Kurssilla tutustutaan populaarimusiikin syntyprosessiin sekä laululyriikan muotoihin ja keinoihin. Kokeillaan yhdessä oman laulutekstin tekemistä ja muokkausta kohti rytmistä musiikkia. Kurssi sopii kaikille, joita kiinnostaa oman musiikin tekeminen. Työstämme musiikkia lauluiksi, elokuvamusiikiksi, äänimaisemaksi yksin tai pienryhmässä. Tehdään yhdessä omaa musiikkia!

Kurssilla tehdään erilaisia piirustusharjoituksia monenlaisilla välineillä, esimerkiksi lyijykynästä puristettuihin liituihin ja tietokoneen piirustustablettiin. Luovista ja rentouttavista harjoituksista jatketaan klassiseen piirtämiseen ja oman tyylin vahvistamiseen. Vaativahkoista maalaustekniikoista valitaan joko öljyväri- tai akryylimaalaus. Kurrsilla tutustutaan ajankohtaiseen taidetarjontaan ja tutustutaan mahdollisesti taitelijantyöhön.

Kurssilla tutustutaan hieman erikoisempiin lajeihin, jotka eivät kuulu pakollisten liikuntatuntien ohjelmaan. Lajiohjelma suunnitellaan yhdessä kurssilaisten toiveiden mukaan. Kurssi voi sisältää esimerkiksi boulderointia, jousiammuntaa, trampoliinihyppelyä, squashia, keilailua, kuntonyrkkeilyä ja melontaa.

Yhdeksännen luokan valinnaisaineet

Kurssilla tutkitaan arjen tilaratkaisuja, lähiympäristöä, median kuvaa laadukkaasta asumisesta ja arkkitehtuurin helmiä – pohditaan ympäristönkauneutta, kestävyyttä ja toimivuutta. Kurssilla piirretään, mitataan, suunnitellaan, kuvataan, rakennetaan ja muotoillaan luovasti ja projektimaisesti. Arkkitehtuurin käsitteet tulevat tutuiksi. Ajan arkkitehtuurin henkeä haistellaan näyttelyissä tai kiinnostavissa, todellisissa rakennuksissa.

Kurssin teemoja ovat historia, luonto ja kestävä kehitys. Kurssilla pääsee aistimaan esimerkiksi Seurasaaren rakennushistoriaa, Vallisaaren linnoituksia, Pihlajamäen hiidenkirnuja, Torpparinmäen ensimmäisen maailmansodan linnoitusraunioita, pääkaupunkiseudun kartanoita, keskustan arkkitehtuuria tai Kallion jatkosodan pommituspaikkoja. Kurssilaiset valitsevat retkikohteet kurssin alussa ja kokevat, aistivat ja tuntevat historiaa niiden omissa, luonnollisissa paikoissa. Matkoilla voimme pohtia tulevaisuutta ja ekologisuutta sekä tarkkailla luontoa.

Kurssin tavoitteena on löytää keinoja oman fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin edistämiseen. Sisältöön kuuluu esimerkiksi joogaa, meditaatiota, kehonhuoltoa, ilmajoogaa, rentoutumista, mielenhuoltoa ja stressinhallinnan harjoittelua. Lisäksi hyvinvointia edistetään esimerkiksi valmistamalla lohturuokaa tai taikinaterapian keinoin. Ohjelma suunnitellaan yhdessä.

Kurssilla perehdytään eri maiden ruokakulttuureihin: opitaan tekemään erilaisia ateria-kokonaisuuksia ja taitoa vaativia ruokalajeja eri maista. Kurssin aikana vertaillaan eri maiden ruokakulttuureja ja tehdään niin Amerikan herkkuja kuin idän ihmeitä. Oppilaat saavat suunnitella yhdessä opettajan kanssa kurssin tarkan sisällön.

Kurssilla harrastuneet ja sellaisiksi haluavat kirjoittajat saavat kirjoittaa mielensä kyllyydestä: osallistua erilaisiin kirjoituskilpailuihin, harjoitella tieteellistä kirjoittamista, kirjoittaa kaunokirjallisuudesta ja kaunokirjallisuutta. Kurssin tarkka sisältö suunnitellaan yhdessä kurssin alussa. Kurssilaiset saavat halutessaan kirjoittaa eri tekstejä: esimerkiksi tutkimusraporttia, omia novelleja tai kirjallisuusesseetä.

Ciao! Hola! Bonjour! Kurssilla on tilaisuus kokeilla kaikkia lukiossamme tarjottavia lyhyitä vieraita kieliä parin oppitunnin verran. Kurssillaiset oppivat tervehdyksiä, esittäytymistä, yleisimpiä perusfraaseja ja tietoa kyseisten kulttuurien erityispiirteistä. Kurssi on myös erinomainen mahdollisuus miettiä omia kielivalintoja lukiossa.

Kurssilla ohjelmoidaan joko yksin tai parityönä jokin valmis ohjelma kuten peli, simulaatio, animaatio tai grafiikka. Aihe valitaan itse. Jotta suunnitellun ohjelman pystyy tekemään, ohjelmointitaitoja syvennetään entisestään. Osana kurssia opiskellaan uusia taitoja tarpeen mukaan joko valmiista oppimateriaalista tai verkosta.

Kurssi koostuu retken suunnittelusta ja valmistelusta sekä yön yli retkestä metsään. Ennakkotunneilla tutustutaan muun muassa jokamiehen oikeuksiin sekä harjoitellaan hengenpelastusta. Kurssilla yövytään teltassa tai laavussa ja valmistetaan ruokaa maasto-olosuhteissa. Seikkailuosuus sisältää muun muassa melontaa, kalliokiipeilyä ja -laskeutumista, paintballia sekä vaijeriliukua.

Kurssilla syvennetään luonnontieteiden tietämystä ja harjaannutaan kokeellisessa työskentelyssä. Kurssin aikana keskitytään yhteisesti sovittuun aihealueeseen, jota opiskellaan pääasiassa kokeellisesti. Luonnontieteellisiä käsitteitä ja periaatteita hahmotetaan omien havaintojen perusteella. Kurssilla tehdyllä tutkimuksella voi osallistua tiedekilpailuun (www.tukoke.fi). SYK:n Science-kurssilaiset ovat menestyneet kilpailussa erinomaisesti. Viime vuosina sykkiläiset ovat saavuttaneet useita finaalipaikkoja ja voittaneet rahapalkintoja sekä edustuspaikkoja kansainvälisiin tiedekilpailuihin ulkomaille.

Kurssilla pääsee näyttelemään, lavastamaan ja tekemään tansseja mukavaan ryhmään. Kurssilaiset tkevät yhdessä hauskoja, vakavia ja mieltä kiehtovia, unohtumattomia tarinoita. Erityisesti keskitytään näyttelijäntyöhön ja esityksen valmistamiseen. Kursilaiset löytävät itsestään uusia puolia; erilaisia vahvuuksia ja tunteita. Teatteri-ilmaisussa yhteisöllisyys on tärkeää – kurssilla ryhmäydytään hyvin ennen yhteisen produktion tekoa.

Kurssilla syvennetään erikoisempien liikuntalajien lajitaitoja ja tutustutaan uusiin lajeihin. Ohjelma suunnitellaan yhdessä kurssilaisten toiveet huomioon ottaen. Lajiesimerkkejä ovat kiipeily, itsepuolustuslajit, zorb-futis, suppailu, seiväshyppy ja beach volley.

Kolmannen ja kuudennen luokan valinnaisaineet

  • Valinnaiset aineet järjestetään 3. ja 6. vuosiluokalla 0,33 vuosiviikkotunnin laajuisina soveltavina valinnaisina aineina.
  • Oppilaat valitsevat sekä 3. että 6. vuosiluokalla opiskeltavaksi kolme 0,33 vvt laajuista valinnaista ainetta, joista muodostuu yhden vuosiviikkotunnin laajuinen kokonaisuus.
  • Oppilaille tarjottavien valinnaisten aineiden sisällöt tarkennetaan kunkin lukuvuoden toimintasuunnitelmassa.